Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Σμάρι σε καπνοδόχο


Την τελευταία εβδομάδα το Νοεμβρίου ένας φίλος οικοδόμος με πήρε τηλέφωνο. Μου είπε ότι υπάρχει ένα σμάρι σε έναν καπνοδόχο σε παλιό κτίριο που κάνει ανακαίνιση. Οι εργάτες δεν μπορούν να δουλέψουν γιατί οι μέλισσες είναι επιθετικές και όποιος πηγαίνει κοντά τον τσιμπάνε. Επίσης οι γείτονες αποφεύγουν να βγουν στις βεράντες για τον ίδιο λόγο. Αν δεν μπορείς να έρθεις να το πάρεις μου λέει  πρέπει να το ψεκάσουμε.



Πήγα την άλλη μέρα να το δω για να ξέρω τι χρειάζεται να πάρω μαζί μου. Το μελίσσι δούλευε καλά. Η καπνοδόχος εξείχε περίπου ένα μέτρο από την ταράτσα και είχε καπάκι από μπετόν. Από κάτω το τζάκι είχε ξηλωθεί αλλά η τρύπα για την καπνοδόχο ήταν φραγμένη με μπετόν. Σκέφτηκα ότι ήταν εύκολη δουλειά να το πάρω. Λογικά μόνο με μια κυψέλη, το καπνηστήρι και το μελισσομάχαιρο θα μπορούσα να το πάρω.

Την επόμενη μέρα πήγα με τον γιο μου το Πέτρο βγάλαμε προσεκτικά το καπάκι και αρχίσαμε να κόβουμε τα κηρήθρες. Το μελίσσι ήταν πολύ ήρεμο. Πιθανόν από το κάπνισμα. Μάλλον δεν είχε ξανακαπνιστεί. Οι κηρήθρες ήταν όλες μαύρες που σημαίνει ότι το μελίσσι ήταν μέσα πάνω από ένα χρόνο. Παρατηρήσαμε αρκετά βασιλοκέλια. Πιθανόν να έκανε αντικατάσταση ή να είχε χάσει την βασίλισσα. Μαζέψαμε ενάμιση κουβά κηρήθρες με μέλια τα οποία δώσαμε στον φίλο που με φώναξε. Οι υπόλοιπες κηρήθρες με γόνο και τροφές μπήκαν στην κυψέλη. Βάλαμε την κυψέλη στη θέση του καπακιού και φύγαμε για να μπουν μέσα και οι υπόλοιπες μέλισσες.























Την επόμενη πήγαμε μόλις βράδιασε, χωρίς στολές με σκοπό αν υπάρχουν μερικές μέλισσες έξω να τις ψεκάσουμε με νερό για να μπουν μέσα και να τις πάρουμε. Πράγματι υπήρχαν όχι λίγες αλλά αρκετές μέλισσες έξω. Ψεκάσαμε και αμέσως άρχισαν να βγαίνουν κι άλλες έξω. Παρατήρησα αμέσως ότι η κυψέλη είχε ανάποδη κλίση. Έτσι σκέφτηκα ότι με την βροχή θα έχει νερό στον πάτο και γι αυτό οι μέλισσες πανικοβλήθηκαν με το ψέκασμα. Σκέφτηκα να πάω από πίσω για να την σηκώσω λίγο και να φύγουν τα νερά αν υπάρχουν. Οι μέλισσες αρχισαν να γίνονται επιθετικές και να πετάνε βραδιάτικα. Με τσίμπησε μια και η κυψέλη απ' έξω είχε γίνει μαύρη από τις μέλισσες.
Έτσι αποφασίσαμε να πάμε να φέρουμε στολές.
Μέχρι να γυρίσουμε οι περισσότερες μέλισσες είχαν μπει μέσα και είχαν μείνει έξω γύρω στις εκατό. Κλείσαμε γρήγορα την πόρτα καθαρίσαμε όσες μέλισσες ήταν απ'εξω και φύγαμε. Αφήσαμε την κυψέλη περίπου διακόσια μέτρα από το κυρίως μελισσοκομείο. Μετά από 2 μέρες ανοίξαμε την κυψέλη. Οι μέλισσες ήταν πολύ νευρικές. Βάλαμε τις κηρήθρες με τον γόνο πάνω σε κανονικά πλαίσια, Πήραμε όλες τις υπόλοιπες με τροφές κηρήθρες και προσθέσαμε 1 πλαίσιο χτισμένο στην αρχή και 2 στο τέλος. Επίσης δεν είδαμε φρέσκο γόνο. Χαλάσαμε όλα τα βασιλοκέλια και βάλαμε μέσα ένα πλαίσιο με ανοικτό γόνο από πολύ ήρεμο μελίσσι για να φτιάξει βασίλισσα από αυτό.
Οι καιροί αρχίζουν να κρυώνουν και δεν είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα καταφέρει να φτιάξει βασίλισσα. Συνένωση δεν θα το κάνω γιατί φοβάμαι για αρρώστιες εφόσον το μελίσσι ήταν άγριο.
Θα δείξει στην συνέχεια.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου